România a fost considerată multă vreme o locație low cost și, de aceea, doar 5% din fabrici au fost digitalizate, mult sub media europeană, estimată la 20% de expertul în digitalizare industrială, Paul Harfaș.
În opinia acestuia, atenția nu a fost focusată asupra proceselor care au loc într-o fabrică, iar eficiența acestor procese ar fi absolut necesară.
“Poate că focusul asupra eficienței maxime a proceselor din fabrică nu a fost atât de mare. În schimb, în ultimii ani statement-ul ăsta că România e o locație low-cost nu mai este neapărat adevărat și este absolut imperativ să ne uităm la eficiența proceselor din fabrică pentru a rămâne competitive”, a declarat Paul Harfaș, la Gândul Green.
Eficientizarea producției este dată de modernizare și tehnologizare, așa că a apărut o nouă meserie: manager de digitalizare.
“Observăm, în anumite zone, existența rolului de manager de digitalizare, începe să apară în anumite industrii. Asta înseamnă că acele companii au o strategie de digitalizare pe câțiva ani și pe care o urmează activ. În alte industrii, nu ne întâlnim cu rolul ăsta și încercăm să suplinim noi pe cât se poate, să-i zicem prin educare a pieței, dar încolo văd direcția în care se îndreaptă industria, în zona asta de sisteme de digitalizare, va avea ca target, ca piață, rolul de manager de digitalizare”, a completat Paul Harfaș.
8 din 10 companii din România anunțau că sunt interesate să-și digitalizeze producția până la finele acestui an. Conform sondajul inițiat în rândul a 100 de top and middle management și responsabili de achiziții, bugetele alocate se situau la peste 20.000 de euro.
Interviul integral:
Citește:
Trucurile care te ajută să ECONOMISEȘTI până la 400 de lei la factura de curent. Ce trebuie să faci
Cum putem economisi ENERGIE în locuințele noastre?
Global vs local și abordarea pragmatică în combaterea SCHIMBĂRILOR CLIMATICE